Help ik moet examen doen!

Ik heb in mijn leven heel wat examens gedaan. Alle schriftelijke examens vind ik OK, zodra ik ten overstaan van een commissie moet laten zien of horen wat ik kan, begint bij mij de stress. Ik heb er zelfs een trauma op zitten. Toen ik afgelopen februari (2019) mijn grote examen had voor de opleiding ‘Energy Medicine’ brak bij mij het angstzweet uit. Zou het dit anders kunnen gaan dan al die voorgaande keren? Zou ik nu bij mezelf kunnen blijven om kalm en vanuit het midden in rust mijn examen te kunnen afleggen?

Ik had inmiddels tijdens de opleiding al heel wat geleerd over de werking en preventie van stress. Dus, besloot ik om mezelf als levend experiment te gebruiken door dagelijks met de energieën te gaan werken die de stress-knoppen beheren en controleren, zodat ik op het moment suprême niet in de ‘fight/ flight/ freeze’-reactie zou schieten. En het werkte fenomenaal goed. Heel even – toen ik begon aan mijn examen – werd ik bevangen door nervositeit, maar al heel snel daarna stapte ik over op een modus van volledige kalmte en een extreem hoge mate van concentratie en scherpte. Je zou het ‘peak performance’ kunnen noemen.

In de Energetische Geneeskunde bestaan veel technieken om negatieve stress reactiepatronen om te buigen naar gezonde reacties. Je mag best een beetje nerveus zijn, een beetje geprikkeld & aangespoord worden door wat extra adrenaline. Als je echter helemaal jezelf verliest, overal en nergens meer bent, niet meer kunt denken, van top tot teen staat te trillen of te zweten, dan heeft de grote krijger – die je eigenlijk moet beschermen – de regie volledig overgenomen op negatieve wijze. Dit kan op de lange duur resulteren in diep ingesleten negatieve energie-gewoontes die keer op keer worden aangewakkerd bij de minste of geringste stress beleving. En dat kan werkelijk heel veel schade berokkenen in het lichaam.

Hoe je op eenvoudige doch zeer effectieve wijze stress kunt reduceren en ombuigen laat ik zien in een reeks filmpjes met als titel ‘stress reducerende technieken’.

Een techniek zal ik hier alvast uitleggen. Ga op comfortabele manier zitten of liggen. Leg 1 hand plat op je voorhoofd en de andere hand plat op je achterhoofd (in lijn met je oogpupil). Denk terwijl je in deze positie zit aan hetgeen je stress inboezemt. Adem in door je neus en uit door je mond. Blijf op deze manier ademhalen en blijf aan je stress denken (bijv. een opkomende presentatie). Benoem en omschrijf desnoods, alles wat er op dat moment gaat gebeuren, hoe het eruit ziet, wie erbij zijn, wat je angst is. Eerst voel je misschien je hart sneller kloppen, krijg je koude handen, heb je wellicht het gevoel dat je je lichaam uitschiet. Maar na een aantal minuten- of misschien langer – zul je merken dat je kalmer wordt, rustiger bent. Je begint misschien zelfs te gapen. Wat je doet is het lichaam en de energieën die het lichaam aansturen, te trainen om op het moment dat je de stress ervaart, niet in de ‘fight/ flight/ freeze-reactie’ te schieten. Herhaal dit iedere dag een aantal keren. Als het goed is, zul je beter in staat zijn bij jezelf te blijven wanneer jouw moment van stress werkelijk optreedt. Het heeft mij verschillende keren enorm geholpen.

En vergeet niet: iedere nieuwe positieve ervaring is extra reden voor het systeem om kalmer te blijven. Je wint namelijk vertrouwen in jezelf, in het leven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest